Skrivet av: Jacke | 22/02/2013

Långa exponeringar

I vintertidens mörker med sol-lösa dagar kan det vara svårt att hitta inspiration till att fotografera. Det är ljust någon timme och sedan alldeles för mörkt för att fotografera någonting… eller? Om inte vanliga exponeringstider funkar, varför inte pröva nånting nytt!

Lång exponering

Lång exponering skapar streck av ljus

I det här fallet använder vi mörkret till våran fördel, och skapar bilden genom att låta ljuset från lampor och billyktor träffa sensorn över en längre tid.

Här är en lista över vad man kan behöva:

  • Stativ; ju stabilare desto bättre.
  • Trådutlösare eller fjärrutlösare; om den är med tråd så kopplar du in den i systemkamerans utlösar-ingång.
  • ND-filter; eller Neutral Density, ett grått glas-filter som man skruvar in frampå objektivet, kom ihåg att skaffa rätt storlek till ditt objektiv. (Länk till avdelningen på Verkkokauppa.)

Hur gör man då med allt detta? Först och främst gäller det att hitta en bra plats, tänk på hur trafik-flödet kommer att inverka på bilden. Helst ska det vara en plats där billamporna hamnar mot en mörkare bakgrund, om man har en ljus vägg i bilden, t.ex., blir den väggen lätt överexponerad och ljusstrecken försvinner helt. Då man hittat en bra plats kommer fotandet.

Först komponerar du bilden så som du vill ha den och autofokuserar på en djupe-punkt ungefär i mitten av ”scenen”. Det är absolut bäst att lära känna både kamerans manuella läge och att lära sig om exponering innan man går ut med all utrustning, för det är det vi kommer att använda. Efter att vi har autofokuserat ställer vi in manuellt fokus-läge så att kameran inte ska flytta fokus.

I manuellt läge så ställer vi in kameran på ett stort bländar-värde, ca. f/11. (Att hålla i åtanke: fysiskt mindre bländare ger större bländar-värden. Desto större bländare, desto mindre av bilden är i fokus; vi vill ha mycket av bilden i fokus, så vi använder mindre bländare.) Vi håller ISO-talet så lågt som möjligt och ställer in exponeringstiden så att kameran visar ungefär två steg underexponerat.

Exempel: nedan i bilden syns exponerings-indikatorn på 2 steg underexponering

Exempel: nedan i bilden syns exponerings-indikatorn på 2 steg underexponering

Så kommer den svåra delen: att räkna ut hur mycket vi ska ändra på exponeringstiden för att matcha med ND-filtret vi lägger på kameran.

Vad som gäller är att fördubbla exponeringstiden samma antal gånger som antalet exponeringssteg ND-filtret är värderat att blockera. Det här låter komplicerat, men det är överkomligt.

Säg att vi ställer in kameran på f/8, ISO 100, och vi måste ställa på 4 sekunders exponering för att få två stegs underexponering. Om vi har ett ND-filter som sägs ta bort tre exponerings-steg, då fördubblar vi våra 4 sekunder tre gånger, så blir det 8 > 16 > 32 sekunder. Om vi har ett filter som sägs blockera 9 steg, så blir det 8 > 16 > 32 > 64 > 128 > 256 > 512 > 1024 > 2048 sekunder. Detta är dock endast ett exempel, jag hade själv slutartid på ungefär 4 minuter till bilden i detta inlägg, eftersom man även måste ta i beräkning hur länge man vill stå på ett ställe i kylan…

Med detta uträknat så skruvar vi nu in ND-filtret frampå objektivet. (Om man har på det hela tiden så är risken att det helt enkelt blir för mörkt för att kameran skall kunna autofokusera och beräkna ljusstyrkan i bilden.) Sedan kopplar man in fjärrutlösaren och sätter igång stoppuret!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: