Skrivet av: Jacke | 05/01/2013

Den bästa kameran

Här är en sanning med modifikation: den bästa kameran är den du alltid har med dig.

Utan kamera blir det inga bilder, är det som menas med talesättet. Alla känner säkert någon som har en fin systemkamera som mestadels står på hyllan. Den tas inte med då man går ut, den är ju så stor och klumpig. Och den var ju så dyr också, tänk om den blir stulen! Då resan planeras och packsäcken packas är det den första som rationaliseras bort, det är ju ändå så jobbigt att bära omkring på den i Paris, och vi har ju kamera i mobilen.

olika kamerorFrån vänster: Canon IXY 2000 IS (IXUS 960 IS i Europa) digital kompakt-kamera, Hanimex 35 ES film-kompakt, Yashica Electro GS film rangefinder, Canon 40D digital systemkamera

Trots att systemkameran på hyllan tekniskt sett mycket bättre så blir den till ingen nytta. Men om känner till ”fällorna” så kan man även försöka undvika dem.

  • Köpa begagnat. Med mindre pengar investerat så är man heller inte lika rädd att ha sönder kameran.
  • Skaffa små, s.k. prime-objektiv, med fast brännvidd. Till Nikon finns det otroligt förmånliga 35mm f/1.8 (en av de största orsakerna till at välja Nikon, i min åsikt), och till Canon finns deras 50mm f/1.8 och det nya ”pannkaks-objektivet” 40mm f/2.8. Ett mindre objektiv gör mycket för att dra ner på storleken och tyngden på en systemkamera.
  • Skaffa en spegellös systemkamera. Dessa tar bort spegelsystemet för sökaren och använder endast LCD-skärmen för att visa bilden. Micro 4/3-systemet börjar vara väl etablerat, och både Canon och Nikon har egna format med Canons nya M-system och Nikons 1. Sony har även NEX-linjen. Och glöm inte att med rätt adapter kan man också använda gamla objektiv från filmkameror till dessa nya spegellösa kameror!
  • Om du uppgraderar från en systemkamera till en bättre modell, behåll den gamla och ta med den dit du annars skulle ha varit rädd att någonting händer. Om du ändå har två stycken så är det inte lika stor förlust ifall den sämre skulle trilla i bäcken på bergsklättringen. En äldre systemkamera ger bättre bilder än en mobilkamera!

Personligen har jag nästan alltid en kamera med mig (utöver den inbyggda på mobiltelefonen), tidigare använde jag en gammal Canon A530 (5 megapixlar!) men nu använder jag en Ixus-modell som jag hittade för ett bra pris. För mig finns ingen klart ”bästa” kamera, utan jag väljer kameran enligt tillfället.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: