Skrivet av: Jacke | 29/11/2012

Varför blir bilden suddig?

Jag frågade en när och kär vän som just skaffat en kamera vilka sorts problem hon mest verkade ha, och för det mesta var det att bilden var suddig, av en eller annan orsak.

Det finns egentligen två orsaker till att en bild blir suddig. Första är felaktig fokus. De flesta kompakt-kameror är inställda på automatisk fokus, så den försöker automatiskt hitta vad den tror ska vara i fokus. Problemet är att det ibland inte är det som man vill ha fokus på. Detta kan även hända med system-kameror. Det är svårt att börja kämpa mot autofokus, men man kommer långt på vägen om man först kan fokusera på det man vill ha i fokus, och sedan komponera bilden som man vill ha den.

Om man aktiverar P-läget kan man ändra autofokus-metoden i menyn på kameran så att den endast autofokuserar på det som är i mitten av bilden. Medan man håller slutarknappen halvtryckt kan man då komponera bilden så som man vill, och på så sätt försäkra sig om att få bästa fokus man kan.

Val av autofokus-ram i menyn

Detta är också en metod man kan använda på systemkameror genom att välja att endast använda den mittersta fokuspunkten, som också oftast är känsligast. Om man tittar noga kan man ibland se då fotografer vippar lite upp och ner med kamera-linsen, då använder de denna metod för att få bästa fokus.

Det var fokus-delen, ett inlägg om otillräckligt ljus kommer i en nära framtid!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: