Skrivet av: Jacke | 20/11/2012

Begagnat: billigt och bra

Många som köper kameror föredrar att köpa nytt. Man för en pinfärsk kamera, med garanti ifall någonting skulle vara felaktigt, och känslan av att få packa upp en ny leksak, som på julafton!

Det är helt förståeligt, men man kan spara en bra slant ifall man håller ögonen öppna.

Systemkameror är ganska hållbara saker. De flesta moderna systemkameror uppskattas till ca. 100 000 slutar-aktiveringar. Min första systemkamera, en Canon 1000D, har fallit ett flertal gånger, en gång direkt ner på asfalt, och den fungerar fortfarande. DigitalRevTV har även gjort en video som visar bra exakt hur tåliga de är…

Hur mycket kan man då spara på att köpa begagnat? Vi tar en snabb koll på Huuto.nets avdelning för systemkameror. Direkt ser jag en Nikon D90 med köp-nu pris för 380€. Detta är en kamera som kostade ca. 1000€ då den var ny. Det är förstås fem år sedan dess, men man kan ändå ta bra bilder med den. Det löns också att säga att D90 är en av Nikons mest kända och populära systemkameror, den första med videoinspelning.

Kompakt-kameror, så kallade point-and-shoots, kan man även spara pengar på. Priset kan skifta mycket beroende på vem som säljer, men det finns små guldkorn man kan spana efter.

Systemkameror har bättre bildkvalitet än kompakt-kameror, mest pga. objektivet och bildsensorn. Större bildsensor ger bättre kvalitet. Canon hade rad med IXUS och Powershot kameror som hade större bildsensor än vanliga kompakt-kameror, samma sensor som de använde i den mer lyxiga G-serien. Med Powershot-linjen var det A6xx, t.ex. A640 och A650, med den senare som sista i den linjen, med inbyggd bildstabilisering. (Vissa spekulerade i att den billigare A6xx-serien tog köpare från G-serien.)

Med IXUS-kamerorna är det inte lika lätt att hitta dessa med större sensor, men de är IXUS 750, IXUS 900Ti, IXUS 960 IS och IXUS 980 IS. Den sista i raden har 14 megapixels, vilket visade sig vara det mesta Canon har klättrat med kompakt-kameror så här långt. Efter detta så flyttade de över den större bildsensorn till S-serien, med S90, S95 och den nyaste S100.

Som alltid så lönar det sig att veta vad man söker efter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: