Skrivet av: Jacke | 09/09/2012

Varför blixt?

Många undrar varför man alls behöver köpa en skild, extern blixt till sin systemkamera. Det finns ju redan en blixt där, eller hur? Dessutom så blir det aldrig bra bilder med pop-up blixten. Eller så vill man hålla det naturligt. Tillgängligt ljus.

Problemet är att det tillgängliga ljuset oftast inte räcker till för att få bra bilder. Om man har en modern kamera som klarar av höga ISO-lägen och ett objektiv med stor bländare så kan man klara av det, men även då blir skärpedjupet väldigt litet, och korrekt fokus kritiskt. Vanliga kit-objektiv börjar vanligtvis vid f/3.5, vilket vanligtvis inte är tillräckligt för fotografering med tillräckligt höga slutartider för att bilderna inte ska bli suddiga.

En enkel lösning är då en extern blixt.

Med en extern blixt får man tillräckligt med ljus för att upplysa ett vanligt rum utan problem. Man kan sänka ISO-talet och därmed få bättre bildkvalitet, samt frysa bilden med blixtljuset. Många externa blixtar har även en så kallad AF-assist beam, en ljusstråle som sänds ut från blixten som hjälper kameran att låsa fokus.

Men det onaturliga ljuset då? Vanliga externa blixtar har ställbara blixthuvuden, så rikta bara blixten mot taket eller vita väggar och det ser ut som ljuset kommer ovanifrån som en vanlig taklampa!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: